HACCP наближається до малих потужностей – досвід впровадження вже є

(навчальний тур «Запровадження системи управління безпечністю харчових продуктів»)

 

НАССР — Міжнародна система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (HACCP — Hazard Analysis and Critical Control Points), яка ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів, інтегрована в законодавство ЄС,  її впровадження затверджено в Україні Законом «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

 

Протягом багатьох років держава декларує перехід до цієї системи безпечності харчових продуктів. Зрештою, 18 травня 2017-го року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», норми якого поступово мають бути застосовані. Зокрема, до 20 вересня 2019 року HACCP має бути запроваджений на малих потужностях. Але, на жаль, і досі виробники виявляються неготовими, необізнаними та наляканими майбутніми перевірками з боку державних контролюючих органів.

 

Малі потужності — потужності, які постачають харчові продукти кінцевому споживачу, мають не більше десяти осіб робочого персоналу, займають площу не більше 400 кв.м, або потужності, які не постачають харчові продукти кінцевому споживачу та мають не більше ніж п’ять осіб робочого персоналу.

 

"Оператори харчових потужностей, тобто виробники та переробники харчової продукції, повинні розуміти, що запровадження HACCP- це не якісь додаткові вимоги, щоб додати проблем виробникам, а нормальна світова виробнича практика забезпечення безпечності харчових продуктів. Адже ми всі є споживачами, незалежно від того, який сектор представляємо, де працюємо і живемо. Ми всі бажаємо здоров’я своїм сім’ям, в першу чергу залежить від тих продуктів, які ми споживаємо. Тому наше здоров’я безпосередньо залежить від виробника того чи іншого продукту," - роз’яснює керівник проекту Катерина Шор.

Протягом року, в рамках проекту "Адаптація сільгоспвиробників до європейського законодавства»,ми вивчаємо законодавчі зміни, які вже впроваджені чи заплановані. Намагаємось систематизувати отриману інформацію та перекласти на зрозумілу для агровиробника мову, використовуючи різні засоби: популярну інфографіку, презентації експертів, тренінги та, нарешті, навчальні візити. Перший з таких візитів відбувся 2 жовтня. Взяти участь у турі виявили бажання 20 учасників з Київської, Полтавської, Черкаської та Запорізької областей. Дехто з них вже брав участь у наших попередніх заходах і тема для них не нова, але бракувало практичних навичок.

Тур розпочався з візиту на м’ясопереробне підприємство "Натурпродукти", де запроваджено  ISO 22000, що є аналогом HACCP. Підприємство унікальне: по-перше, абсолютно нове, побудоване з нуля за міжнародними стандартами (зразком стало одне з підприємств Польщі, звідти ж і частина обладнання), виготовляє близько 100 найменувань продукції та поставляє її до найбільших мереж Києва та до магазинів преміум-класу; по-друге, підприємство є оператором органічного ринку та сертифіковане відповідно до стандарту з органічного виробництва та переробки (еквівалент Постановам Ради ЄС № 834/2007 та Європейської Комісії № 889/2008), щонайменше раз на тиждень основне виробництво зупиняється для виготовлення органічної продукції.

Практичний приклад підприємства "Натурпродукти" став основою подальшого обговорення під час міні-тренінгу, який провів експерт проекту Руслан Білик, кандидат ветеринарних наук, аудитор з систем управління якості виробництва та систем менеджменту харчової безпечності, спеціаліст з органічного виробництва та фахівець з органічної сертифікації. Зокрема, учасникам запропонували заповнити чек-лист відповідності  вимогам системі безпечності харчової продукції, а також розглянули можливі додаткові вимоги торгівельних мереж, які вони висувають до своїх постачальників.

Фото: Органічна Україна

"Звісно, ви можете найняти будь-яких спеціалістів за великі чи малі кошти, але будьте готові до того, що все одно вам доведеться розробляти систему безпечності для свого виробництва самостійно - це як власний статут, ніхто крім вас не знає так добре специфіку вашого виробництва, щоб розробити його за вас," - зазначає Руслан Білик.

Остання зупинка туру - підприємство Biologic.TV, яке пропонує логістичні послуги виробникам органічної продукції. За три роки своєї діяльності підприємство набуло досвід співпраці з багатьма виробниками органічної сировини та готової продукції. На базі логістичного центру створено можливості для зберігання такої продукції, а також налагоджено зв’язки з торгівельними мережами для подальшого збуту. Ініціатива є унікальною, адже органічна продукція є дуже «чутливою» і тому її важче зберігати. Крім того, виробники органічної продукції зазвичай мають невеликі потужності, вони не можуть самостійно забезпечити регулярну поставку продукції в мережі.

Загалом, як відзначають учасники туру, таке поєднання практики та теорії є оптимальним з точки зору донесення інформації. За результатами навчального туру також буде створено навчальне відео - відеоінструкцію для виробників із запровадження системи безпечності харчової продукції.

 

Фото з туру.

 

Захід в рамках проекту «Адаптація до законодавства ЄС:практика впровадження», що виконується МБО «Інформаційний центр «Зелене досьє» за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках грантового компоненту проекту «Громадська синергія» та під егідою Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС та Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства.
Окремі думки, висловлені в матеріалах або озвучені на заході, є особистою позицією авторів/спікерів і необов’язково відображають точку зору Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження».