Український фермер і Угода про Асоціацію між Україною та ЄС: що потрібно знати вже сьогодні

1 листопада 2017 р., Київ, Великий конференц-зал Національної академії наук України.

Відбувся Круглий стіл експертів «Адаптація до законодавства ЄС: у фокусі малі та середні виробники аграрної продукції».
Учасники зустрічі – фахівці з різних галузей сільського господарства, екології, права, менеджменту, маркетингу, а також реальні виробники сільгосппродукції. Вони працюють в державних органах і в міжнародних проектах, займаються навчанням аграріїв і безпосередньо виробництвом, адаптацією законодавства і практичними нюансами його імплементації. Така різнопланова експертиза і практичний досвід є неоціненним внеском у розвиток нашого аграрного бізнесу, вагомою допомогою фермерам, які вже сьогодні прагнуть стати рівними партнерами на міжнародних ринках, надійними постачальниками якісної продукції українським споживачам.

 

 

Учасники дискусії обговорили базове дослідження, підготовлене в рамках проекту, надали рекомендації щодо його вдосконалення, а також домовилися про подальшу співпрацю. Є абсолютна впевненість, що результати роботи – практичні поради фермерам щодо адаптації до нових умов сільськогосподарського виробництва – потрібні аграріям вже зараз. Адже не зважаючи на те, що формальний процес адаптації нашого законодавства до стандартів ЄС просувається не так швидко, як нам хочеться, свідомі виробники готові вже сьогодні переводити свої господарства на європейські стандарти, випереджаючи офіційний процес.
Запрошені експерти (Олександр Лозовицький, начальник відділу міжнародної інтеграції в сфері технічного регулювання в АПК, Міністерство аграрної політики та продовольства України; Роман Корінець, координатор робочої групи з розвитку сільських територій, Міністерство аграрної політики та продовольства України, Офіс підтримки реформ; Юрій Оглашений, експерт проекту Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні; Руслан Білик, експерт швейцарсько-українського проекту «Розвиток органічного ринку в Україні») разом із усіма зацікавленими учасниками постаралися дати відповіді на найбільш проблемні питання: як виробникам конкретних галузей адаптуватися до стандартів ЄС? як виконати вимоги системи контролю безпечності харчових продуктів, яка вже починає працювати в Україні? як розібратися у базових визначеннях та термінології? як врахувати екологічну складову? де знайти необхідну інформацію?
Організації громадянського суспільства більше за всіх зацікавлені в тому, щоб фермери годували громадян здоровою їжею, щоб сільське господарство нашої країни процвітало. Тому громадські об’єднання, учасники європейських громадських коаліцій, які взяли на себе зобов’язання здійснювати моніторинг виконання Угоди, не чекаючи остаточних ухвалень змін у законодавстві, намагаються надати фермерам необхідну підтримку вже зараз. Наш проект допомагає українським фермерам, а також полегшує роботу співробітникам Міністерства АПК, відповідальним за впровадження Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС.

 

Проект «Підвищення поінформованості малих сільськогосподарських виробників щодо адаптації до європейського законодавства» впроваджується Міжнародною благодійною організацією «Інформаційний центр «Зелене досьє» в партнерстві зі Спілкою Виробників Органічних Сертифікованих Продуктів «Органічна Україна» та ГО «Інститут дослідження адаптації законодавства»

 

      

 

 

за сприяння Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках проекту «Громадська синергія» під егідою Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС та Української національної Платформи Форуму Громадянського суспільства Східного Партнерства.