Три нові ініціативи ЄС для досягнення цілей Європейського зеленого курсу

Три нові ініціативи ЄС для досягнення цілей Європейського зеленого курсу

Європейська Комісія ухвалила нові правила для стримування вирубки лісів у світі, нові правила для полегшення перевезень відходів усередині ЄС для розвитку циркулярної економіки та нову стратегію захисту ґрунтів до 2050 року.

Положення про вирубку лісів – це відповідь на заклики мінімізувати європейський внесок у знищенні природних лісів у світі і сприяти сталому споживанню в Європі, запропонувавши новий регламент для стримування вирубки та деградації лісів через споживання несталих товарів в ЄС.

Лише протягом 30 років, з 1990 по 2020, світ втратив 420 мільйонів гектарів природних лісів – площа більша за Європейський Союз. Основною рушійною силою цих процесів є розширення сільського господарства, пов’язане з виробництвом сої, яловичини, пальмової олії, деревини, какао та кави, а також деяких продуктів на їх основі.

Запропоновані нові правила гарантують, що продукти, які купують, використовують і споживають на ринку ЄС, не сприятимуть глобальній вирубці та деградації лісів. Регламент встановлює обов’язкові правила для компаній, які хочуть розміщувати ці товари на ринку ЄС, щоб гарантувати, що на ринок ЄС допускаються лише легальні продукти без вирубки лісів.

Комісія використовуватиме систему порівняльного аналізу для оцінки країн та рівня ризику вирубки й деградації лісів, спричинених виробництвом товарів, що підпадають під дію регламенту.

Комісія активізує діалог з іншими великими країнами-споживачами та братиме участь у багатосторонньому об’єднанні зусиль. Очікується, що заохочення споживання продуктів без вирубки лісів та зменшення впливу ЄС на глобальне вирубування й деградацію лісів дозволять зменшити викиди парникових газів та втрату біорізноманіття. І зрештою, боротьба проти знищення й деградації лісів матиме позитивний вплив на місцеві громади, включаючи найбільш вразливі соціальні групи та корінні народи, які значною мірою залежать від лісових екосистем.

Нові правила перевезення відходів сприятимуть розвитку циркулярної економіки та гарантують, що експорт відходів не завдає шкоди навколишньому середовищу чи здоров’ю людей в інших місцях. Пропонуються більш жорсткі правила щодо експорту відходів, ефективніша система обігу відходів як ресурсу та рішучі заходи проти торгівлі відходами.

Експорт відходів до країн, що не входять до ОБСЄ, буде обмежено та дозволено лише в тому випадку, якщо треті країни бажають отримувати певні відходи та зможуть належно поводитися з ними. Відправлення відходів до країн ОБСЄ буде контролюватися і може бути призупинено, якщо вони створять серйозні екологічні проблеми в країні призначення.

Згідно з пропозицією, усі компанії ЄС, які експортують відходи за межі ЄС, повинні будуть забезпечувати незалежний аудит компаній, які отримують їх відходи, щоб показати, що там поводяться з цими відходами екологічно безпечним способом.

У межах ЄС Комісія пропонує значно спростити встановлені процедури, полегшуючи повернення відходів у кругову економіку, не знижуючи при цьому необхідного рівня контролю.

Це допоможе зменшити залежність ЄС від первинної сировини, підтримати інновації та декарбонізацію промисловості для досягнення кліматичних цілей ЄС. Нові правила також запроваджують електронний обмін документацією, як того потребує цифрова ера.

Для підвищення ефективності боротьби з нелегальною торгівлею відходами буде створена спеціальна група з контролю за перевезенням відходів, надання повноважень Європейському бюро по боротьбі з шахрайством OLAF для підтримки транснаціональних розслідувань державами-членами ЄС незаконного обігу відходів та встановлення більш жорстких правил щодо адміністративних стягнень.

Нарешті ухвалено нову ґрунтову стратегію ЄС – це важливо для досягнення цілей Європейського зеленого курсу та Стратегії біорізноманіття до 2030 року, для подолання криз клімату та біорізноманіття. Здорові ґрунти є основою для 95% виробництва їжі, яку ми споживаємо, вони містять понад 25% біорізноманіття у світі та є найбільшим наземним резервом вуглецю на планеті. Проте 70% ґрунтів в ЄС перебувають у поганому стані.

Нова стратегія захисту ґрунтів направлена на оздоровлення та поліпшення родючості ґрунтів, та на збалансоване управління земельними ресурсами.

Стратегія встановлює рамки з конкретними заходами щодо охорони, відновлення та сталого використання ґрунтів та пропонує комплекс добровільних та юридично обов’язкових заходів. Вона спрямована на збільшення вмісту вуглецю в ґрунті сільськогосподарських угідь, боротьбу з опустелюванням, відновлення деградованих земель і ґрунтів, а також на забезпечення того, щоб до 2050 року всі ґрунтові екосистеми були в здоровому стані.

Стратегія закликає забезпечити такий самий рівень захисту ґрунту, який існує для водних ресурсів, морського середовища та повітря в ЄС. Це буде зроблено за допомогою нового закону про здоров’я ґрунтів, ухвалення якого очікується у 2023 році після оцінки впливу та широких консультацій із зацікавленими сторонами та державами-членами.

Ольга Ігнатенко, Інформаційний центр «Зелене досьє».

За матеріалами Європейської Комісії.

Вас може зацікавити

Український зелений шлях від ферми до виделки: крок за кроком

Український зелений шлях від ферми до виделки: крок за кроком