«Повернути природу в наше життя!» – напередодні закликала Європейська Комісія

«Повернути природу в наше життя!» – напередодні закликала Європейська Комісія
22 травня відзначається день біорізноманіття, а напередодні, 20 травня, Європейська Комісія презентувала стратегію біорізноманіття до 2030 року, яка закликає «повернути природу в наше життя!».

Стратегія ставить перед Європейським Союзом амбітні цілі щодо охорони та інтеграції до природної мережі. Щонайменше 30% сухопутної та морської зони ЄС, наразі охоронні території в ЄС складають 26% та 11% відповідно, а 10% повинні мати заповідний статус. Для прикладу, природоохоронні території в Україні складають менше 7%, а території із заповідним статусом мають ще менший відсоток.

План відновлення природи ЄС тісно пов’язаний з сільським господарством та стратегією «Від ферми до виделки», яка була презентована в разом із стратегію біорізноманіття. Відтак, планується зменшити принаймні на 10% сільськогосподарські площі, що мають різноманітні ландшафтні особливості та збільшити кількість і поліпшити здоров’я лісів. У ЄС до 2030 року планується висадити мінімум 3 мільярди нових дерев та відновити понад 25 тисяч км річок.

Для досягнення цих цілей планується удосконалення чи розробка нових нормативних актів, зокрема, оновлення тематичної стратегії ЄС щодо захисту та відновлення ґрунтів, розробка плану відновлення природи ЄС та плану дій щодо комплексного управління поживними речовинами, розробка плану заходів щодо нулевого забруднення повітря, води та ґрунтів, створення Європейської платформи екологічного міського оздоровлення, Інформаційної систему лісів для Європи та інші.

Катерина Шор, OrganicInfo.ua