В ЄС ухвалили директиву щодо нефінансової корпоративної звітності про сталість бізнесу

В ЄС ухвалили директиву щодо нефінансової корпоративної звітності про сталість бізнесу
28 листопада Рада Європи остаточно схвалила директиву щодо корпоративної звітності про сталий розвиток (CSRD).

Це означає, що компанії незабаром повинні будуть публікувати детальну звітність щодо сталості бізнесу за ухваленим стандартом. Ідеться про те, що вплив бізнесів на довкілля та громади, а також їх сталість будуть більш видимі.

Розрахунки такого впливу за конкретними спільними стандартами змусять бізнес вести облік та нести відповідальність за свій вплив на суспільство та довкілля. Тобто, бізнес спонукатимуть переходити на більш сталі методи виробництва та споживання, до дружньої до довкілля та справедливої економіки.

Звіти про екологічний та соціальний вплив будуть загальнодоступними для всіх зацікавлених сторін.

Водночас нові розширені вимоги до звітності адаптовані до компаній різних розмірів і забезпечують їм достатній перехідний період.

На практиці компанії повинні будуть звітувати як про те, як їхня бізнес-модель впливає на довкілля та суспільство, так і про те, як екологічні та соціальні проблеми, такі як зміна клімату або дотримання прав людини, впливають на їхню діяльність. Оприлюднення таких даних допомагатиме інвесторам та іншим зацікавленим сторонам приймати обґрунтовані рішення з питань сталого розвитку.

Ця директива посилює існуючі правила щодо нефінансової звітності (введені в Директиву про бухгалтерський облік згідно з Директивою про нефінансову звітність (NFRD) від 2014 року), запроваджує більш детальні вимоги до звітності та зобов’язує великі компанії звітувати про питання сталого розвитку, такі як вплив на довкілля, дотримання екологічного законодавства, дотримання соціальних прав робітників та стейкхолдерів, дотримання прав людини тощо.

Нові правила звітності стосуватимуться всіх великих компаній і всіх компаній, зареєстрованих на регульованих ринках в ЄС, за винятком мікропідприємств.

Компанії також відповідатимуть за оцінку інформації стосовно їхніх дочірніх компаній. Для неєвропейських компаній вимога щодо надання звіту про сталий розвиток поширюється на всі компанії, чистий оборот яких становить 150 мільйонів євро в ЄС і які мають принаймні одну дочірню компанію або філію в ЄС, що перевищують встановлені порогові значення. Такі компанії також повинні надавати звіт про свій вплив на навколишнє середовище, соціальну сферу та управління (ESG), як визначено в директиві.

Європейська консультативна група з фінансової звітності (EFRAG) відповідатиме за розробку проектів європейських стандартів. Європейська комісія прийме остаточну версію стандартів як делегований акт після консультацій з країнами-членами ЄС та низкою європейських інституцій.

Застосування регламенту відбуватиметься в чотири етапи:
  • звітність у 2025 році за 2024 фінансовий рік для компаній, які вже є суб’єктами NFRD;
  • звітність у 2026 році за 2025 фінансовий рік для великих компаній, які на даний момент не є суб’єктами NFRD;
  • звітність у 2027 році за 2026 фінансовий рік для зареєстрованих на біржі малих та середніх підприємств (крім мікропідприємств), малих і некомплексних кредитних установ і страхових компаній;
  • звітність у 2029 році за 2028 фінансовий рік для підприємств третіх країн із чистим оборотом понад 150 мільйонів у ЄС, якщо вони мають принаймні одну дочірню компанію чи філію в ЄС, що перевищує певні порогові значення.

Європейська комісія представила пропозицію по директиві CSRD 21 квітня 2021 року в рамках Європейського зеленого курсу та Програми сталого фінансування. Ця директива заповнить прогалини в існуючих правилах щодо інформації про сталий розвиток: надійні та актуальні дані щодо впливу на соціальне та навколишнє середовище будуть доступні для всіх зацікавлених сторін.

Розкриття інформації про сталий розвиток допоможе залучити додаткові інвестиції та фінансування для полегшення переходу до сталої економіки, як описано в ЄЗК. Після схвалення законодавчий акт було прийнято у листопаді, а після підписання президентом Європейського парламенту та головою Ради він буде опублікований в Офіційному журналі Європейського Союзу та набуде чинності через 20 днів. Нові правила мають бути введені в дію державами-членами через 18 місяців від набуття чинності.

Ольга Ігнатенко, Інформаційний центр «Зелене досьє»

Джерело