Європейський парламент, Рада та Єврокомісія оголосили започаткування щорічного «Дня органічного виробництва в ЄС» (“EU organic day”)

Європейський парламент, Рада та Єврокомісія оголосили започаткування щорічного «Дня органічного виробництва в ЄС» (“EU organic day”)

Три установи підписали спільну декларацію: відтепер 23 вересня відзначатиметься щорічно як «EU organic day».

Про започаткування такого дня було оголошено в Плані дій з розвитку органічного виробництва, прийнятому Комісією 25 березня 2021 р., з метою  підвищення обізнаності про органічне виробництво та сприяння його ключовій ролі у переході до сталого розвитку системи харчування.

Як сказав на церемонії підписання Єврокомісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський, «Органічне виробництво – це стійкий тип сільського господарства, де продукти харчування виробляються у гармонії з природою, біорізноманіттям та добробутом тварин. 23 вересня – це день осіннього рівнодення, коли день і ніч однаково довгі, як символ балансу між сільським господарством та навколишнім середовищем, що ідеально підходить для органічного виробництва».

Загальною метою Плану дій з розвитку органічного виробництва є суттєве збільшення виробництва та споживання органічних продуктів та сприяння досягненню цілей стратегії «Від ферми до вилки» та Стратегії біорізноманіття, а саме скорочення використання добрив, пестицидів і антимікробних засобів.

План дій пропонує необхідні для збалансованого зростання сектора інструменти та 23 заходи, вибудовані навколо трьох осей – збільшення споживання, збільшення виробництва та подальше поліпшення сталості сектору.

 Серед заходів для збільшення споживання пропонується:
  • інформування про органічне виробництво,
  • сприяння споживанню органічних продуктів,
  • стимулювання більш широкого використання органічних продуктів у громадських їдальнях шляхом державних закупівель.

Для збільшення органічного виробництва Спільна сільськогосподарська політика (САР), яка є ключовим інструментом підтримки переходу на органічне землеробство, буде доповнена інформаційними подіями та мережами для обміну кращими практиками, а також сертифікацією для груп фермерів, а не для окремих осіб.

Нарешті, для покращення сталості органічного землеробства Комісія виділить щонайменше 30% бюджету на дослідження актуальних для органічного сектору тем та інновації у сільському та лісовому господарстві, на сільських територіях.

За матеріалами Єврокомісії.

Photo (C) European Union, 2021. Source: EC – Audiovisual Service. Photographer: Jennifer Jacquemart.

На фото: Йоже Подгоршек (Jože Podgoršek), Міністр сільського господарства, лісництва та продовольства Словенії, Януш Войцеховський (Janusz Wojciechowski) Єврокомісар з питань сільського господарства, Бенуа Лютген (Benoit Lutgen), депутат Європейського парламенту (зліва направо).

Надія Шевченко, Інформаційний центр «Зелене досьє», OrganicInfo.ua

Для інформації:

Вас може зацікавити

Український зелений шлях від ферми до виделки: крок за кроком

Український зелений шлях від ферми до виделки: крок за кроком