«Від ферми до виделки»: Єврокомісія та Європарламент обговорюють виконання й подальші кроки стратегії

«Від ферми до виделки»: Єврокомісія та Європарламент обговорюють виконання й подальші кроки стратегії

Дводенна конференція щодо впровадження стратегії «Від ферми до виделки», організована Європейською Комісією, присвячена цього року міжнародним аспектам стратегії та сталим системам харчування.

Конференція є щорічною зустріччю європейських сторін, зацікавлених у формуванні шляху ЄС до сталих харчових систем; у ній беруть участь усі учасники ланцюга створення вартості продовольства, представники державних органів та громадських організацій, – обговорюють прогрес у впровадженні, виклики та можливості, подальшу діяльність стосовно дослідництва та інновацій.

Учасники конференції говорили і про міжнародне значення стратегії та про фактори, які стануть важливими при укладанні торгових угод із третіми країнами, – добробут тварин, мінімальне використання засобів захисту рослин та заборона стимуляторів росту, надмірне використання антибіотиків.

На тематичних панелях були обговорені:

  • роль добровільних інструментів у перехідному періоді та роль харчової промисловості у підвищенні доступності екологічно чистих продуктів харчування, а також прийняття Кодексу поведінки відповідальних бізнес та маркетингових практик ЄС;
  • можливості вуглецевого сільського господарства для оздоровлення  ґрунту  та створення сталих харчових систем;
  • застосування пестицидів – поточна робота, плани зменшення використання та ризиків;
  • сталі моделі бізнесу, проблеми, з якими стикаються фермери та інші учасники ланцюжка створення вартості під час переходу до сталих систем харчування, а також  способи переходу, які відповідають суспільним очікуванням (дохід, культура, навколишнє середовище, соціальні аспекти).
Зміна клімату є однією з головних причин переходу до сталого сільського господарства, тому Європейський Союз планує налагодити партнерство з третіми країнами у впровадженні принципів сталості та екологічної відповідальності і все більше країн беруть на себе такі зобов’язання.

Щодо загального впливу Зеленого курсу та його стратегій на сільськогосподарський ринок, учасники конференції підкреслили, що, незважаючи на великий виклик для аграрного ринку,  помилково сприймати перехід до сталого сільського господарства як загрозу, адже він надає також і додаткові економічні можливості. Учасники конференції наголосили, що для досягнення амбітних цілей і використання переходу до стійких систем як конкурентної можливості потрібно впроваджувати інноваційні сільськогосподарські практики та технології, інвестуючи в знання, дослідження та інновації.

Цього року конференцію приймали Європейський комісар з питань здоров’я та безпеки харчових продуктів пані Стелла Кіріакідес, Європейський комісар з питань сільського господарства пан Януш Войцеховський та Європейський комісар з питань інновацій, досліджень, культури, освіти та молоді пані Марія Габріель. Відкривав конференцію Виконавчий віце-президент Європейської Комісії Франс Тіммерманс. 

Стратегію та плани оновлення харчових систем ЄС обговорювали і в Європарламенті. Депутати закликали Єврокомісію прийняти правила конкуренції для зміцнення позицій фермерів у ланцюжку поставок, а також сформулювали низку рекомендацій.

У сфері здорового харчування

  • Потрібні науково обґрунтовані рекомендації ЄС щодо здорового харчування, включаючи обов’язкове маркування харчових продуктів ЄС на лицевій стороні упаковки.
  • Необхідно вирішити проблему надмірного споживання м’яса та продуктів з високим ступенем обробки та високим вмістом солі, цукру й жиру, у тому числі шляхом встановлення максимальних рівнів споживання.

У сфері використання пестицидів та захисту запилювачів

  • Оптимізувати процес затвердження та моніторинг використання пестицидів для захисту запилювачів та біорізноманіття.
  • Встановити цілі щодо зменшення використання пестицидів.

У сфері скорочення викидів парникових газів

  • Пакет законів  “Fit for 55” повинен регулювати та встановлювати амбітні цілі щодо викидів від сільського господарства та пов’язаного з ним використання земель, включаючи жорсткі критерії щодо відновлюваної енергії на основі біомаси.
  • Природні поглиначі вуглецю мають бути відновлені та посилені.

У сфері добробуту тварин

  • Необхідні загальноєвропейські науково обґрунтовані показники добробуту тварин.
  • Потрібно оцінити чинне законодавство ЄС щодо необхідності змін.
  • Поступове припинення утримання тварин в клітках.
  • Продукти тваринного походження з-за меж ЄС мають дозволятися до використання лише за умови, що їх виробництво відповідає стандартам ЄС.

У сфері органічного землеробства

  • Площа земель під органічним сільським господарством в ЄС має бути збільшена до 30% до 2030 року.
  • Необхідні ініціативи з просування державних закупівель та фіскальних інструментів стимулювання попиту на органічну продукцію.
Депутати Європарламенту наголосили на необхідності попередніх наукових оцінок впливу будь-яких законодавчих пропозицій Єврокомісії в рамках Стратегії «Від ферми до виделки» та пошкодували про пізню публікацію Комісією доповіді Спільного науково-дослідного центру про вплив стратегії.

Доповідач Комітету з питань навколишнього середовища, громадського здоров’я та безпеки харчових продуктів Аня Хазекамп (Ліві, NL) заявила: «Поточна політика ЄС сприяє екологічно шкідливим сільськогосподарським моделям та відкриває шлях для імпорту нестійкої продукції». Вона закликала вжити заходів для повернення харчової системи ЄС у планетарні межі шляхом стимулювання місцевого виробництва продуктів харчування та відходу від інтенсивного тваринництва, вирощування монокультур, надлишкового використання пестицидів.

Надія Шевченко, Інформаційний центр «Зелене досьє».

За матеріалами Єврокомісії.

Вас може зацікавити

Український зелений шлях від ферми до виделки: крок за кроком

Український зелений шлях від ферми до виделки: крок за кроком