Громадськість отримала інструмент спостереження за екологічною оцінкою

Громадськість отримала інструмент спостереження за екологічною оцінкою

Будь-які плани чи стратегії розвитку територій, будівництва, реконструкції тощо мають проходити екологічну оцінку. Чи це оцінювання впливу на територію навколо майбутнього об’єкту, чи великі стратегічні програми державного рівня, – всі вони за українськими законами мають проходити процедуру або оцінки впливу на довкілля (ОВД), або стратегічну екологічну оцінку (СЕО).

Чи справді відбувається таке оцінювання? Чи можемо ми йому довіряти? Практика впровадження законів про ОВД та СЕО показує, що процеси рухаються дуже нелегко. І тому що вони насправді дуже складні, і тому що в Україні поки не вистачає досвіду, реальної експертизи, зацікавленості.

В рамках міжнародного проекту «Спостереження за екологічною оцінкою» (впровадження СЕО та ОВД: громадський моніторинг) партнери із Білорусі, Молдови, України та Болгарії проаналізували ситуацію з екологічними оцінками в своїх країнах та розробили методологію для громадського спостереження за екологічними оцінками. Методологія містить практичну частину з робочим додатком, який можуть використовувати небайдужі громадяни.

Вас може зацікавити

Законодавство СЕО та ОВД на національному рівні

Законодавство СЕО та ОВД на національному рівні