Європейське дослідження: небезпечні пестициди присутні у волоссі майже кожної третьої людини

Європейське дослідження: небезпечні пестициди присутні у волоссі майже кожної третьої людини

Шкідливі пестициди, які часто використовуються в сільському господарстві та громадських місцях, виявлені у волоссі кожного третього учасника дослідження, що було проведено в рамках проєкту Pesticide-CheckUp – громадянської дослідницької акції, ініційованої альянсом громадянського суспільства Good Food Good Farming за підтримки 10 національних партнерських організацій.

За даними ФАО у 2020 році в ЄС було використано понад 325 000 тонн пестицидів, з яких понад 90% – для сільськогосподарських цілей.

У сільському господарстві пестицидами посіви зазвичай обприскуються. Такий спосіб застосування пестицидів у призводить до того, що значна їх кількість не досягає цільової зони і розсіюється в навколишньому середовищі. Використання пестицидів у сільському господарстві несе потенційні ризики для здоров’я населення, адже ці речовини є дуже токсичними. Фермери та польові робітники, котрі застосовують пестициди, а також споживачі харчових продуктів піддаються ризику впливу цих токсичних речовин.  

Альянс громадянського суспільства Good Food Good Farming і компанія EXPOZOM, що спеціалізується на дослідженнях з виявлення токсичних забруднювачів, впровадили проект Pesticide-CheckUp, під час якого громадяни Європи мали змогу перевірити своє волосся на наявність залишків пестицидів.

Проект був реалізований з партнерами в 10 країнах –  Бельгії, Болгарії, Чехії, Фінляндії, Німеччині, Італії, Нідерландах, Латвії, Польщі та Іспанії. У період з травня по серпень 2022 року 300 людей з усієї Європи надіслали зразки свого волосся для участі в акції. Незалежна лабораторія проаналізувала зразки на наявність 30 різних пестицидів (17 гербіцидів, 11 фунгіцидів та 2 інсектицидів), які наразі дозволені для використання в сільському господарстві в Європейському Союзі.

Треба зауважити, що це невелика частка (6,6%) із загальної кількості 455 діючих речовин пестицидів, дозволених на даний момент в ЄС. Саме ці речовини були обрані через частоту їх використання та потенційну загрозу для здоров’я людини та навколишнього середовища. Проте, токсичний пестицид гліфосат не був включений в дослідження, оскільки він вимагає іншого методу тестування.

Результати цього дослідження показали, що залишки пестицидів можна знайти у волоссі майже кожної третьої особи, яка пройшла тестування (29%; 87 із 300 учасників).

Крім того, дані показують, що залишки пестицидів частіше виявляють у волоссі фермерів і сільськогосподарських робітників (43,5%), що свідчить про те, що сільськогосподарські працівники найбільше піддаються впливу пестицидів. Що стосується місця проживання людей, то досліджувані пестициди частіше виявляли у волоссі людей, які проживають у сільській місцевості (39,5%), потім у мешканців міст (25,9%) і мегаполісів (21,8%).

Фунгіцид тебуконазол був виявлений у 7,3% зразків і став другим за частотою виявлення пестицидом. Органи ЄС ідентифікували цю речовину як підозрювану в токсичному впливі на репродуктивну систему людини, негативному впливі на ендокринну систему та потенційному сприянні розвитку раку печінки. Через свої токсичні властивості цей пестицид знаходиться в списку ЄС із 53 пестицидів, які треба негайно замінити на більш безпечні альтернативи (CfS).

Шість інших дуже токсичних пестицидів зі списку CfS ЄС були також виявлені у досліджуваному волоссі – зокрема, просульфокарб (гербіцид, токсичний для водної флори та фауни з тривалим ефектом) і ацетаміприд (неонікотиноїдний інсектицид, підозрюваний у нейротоксичності).

Результати проєкту доводять необхідність краще регулювати використання пестицидів у ЄС – для захисту фермерів, громадян і навколишнього середовища від потенційно шкідливого впливу.

Отже, необхідно негайно змінювати політику ЄС для того, щоб гарантувати скорочення використання пестицидів та забезпечити підтримку фермерів у застосуванні ними агроекологічних методів землеробства, – задля здоров’я людей, природи та ґрунтів, виживання комах, особливо комах-запилювачів, важливих для нашої продовольчої системи.

Ольга Ігнатенко, Інформаційний центр «Зелене досьє».

Джерела: