Саудівська Аравія долучається до світового руху кліматичної нейтральності

Саудівська Аравія долучається до світового руху кліматичної нейтральності

Найбільший у світі експортер нафти Саудівська Аравія анонсувала свою ціль досягнення кліматичної нейтральності до 2060 року.

Про це заявив наслідний принц Мохаммед бін Салман, додавши, що країна інвестує наступними роками понад 180 мільярдів доларів у свою економіку з метою досягнення нульових викидів парникових газів, але продовжуватиме видобувати нафту ще протягом кількох наступних десятиліть.

Таким чином, Саудівська Аравія приєдналася до понад 100 країн, які взяли на себе зобов’язання досягти кліматичної нейтральності протягом наступних десятиліть. Нульові викиди парникових газів означають не повну відсутність викидів, а такий баланс між викидами та поглинанням (накопиченням), коли концентрація парникових газів в атмосфері не збільшується.

Баланс досягається шляхом поєднання максимально можливого скорочення викидів (головним чином за рахунок зменшення викидів парникових газів, таких, як, наприклад, вуглекислий газ, які виділяються при використанні викопного палива) і  компенсуючих заходів (посадка дерев, відновлення торфовищ, уловлювання та накопичення діоксиду вуглецю з атмосфери тощо).

Саудівська Аравія, так само як і Китай та Росія, ставить мету досягнення кліматичної нейтральності до 2060 року. Водночас багато інших країн, включаючи США, Великобританію та сусіда Саудівської Аравії та іншого вагомого гравця на ринку видобування нафти – Об’єднані Арабські Емірати, прагнуть досягти цієї мети на 10 років раніше, до 2050 року. Цій крок Саудівської Аравії знаменує важливу перемогу світу у боротьбі з кліматичною кризою: країна, що є десятою у світі за обсягами викидів парникових газів, тривалий час опиралася закликам скоротити свої інвестиції у викопне паливо та почати перехід до кліматичної нейтральності.

За даними ВВС, напередодні засідання COP26, яке почнеться в Глазго 31 жовтня, саудівські чиновники попросили ООН пом’якшити вимоги щодо швидкості переходу до нульових викидів парникових газів.

У промові на нещодавній конференції з питань клімату в Ер-Ріяді принц Мохаммед, фактичний правитель Саудівської Аравії, заявив, що країна досягне мети нульових викидів діоксиду вуглецю, не впливаючи на стабільність світових енергетичних ринків, та додатково скоротить викиди метану на 30% до 2030 року, застосовуючи доступні технології для управління та скорочення викидів.

Міністр енергетики Саудівської Аравії Абдулазіз бін Салман заявив, що країна використовуватиме методи уловлювання вуглецю – технологію, яка витягує CO2 з повітря. Проте, інші деталі щодо переходу не розголошуються. Раніше цього року Саудівська Аравія заявляла, що зменшить викиди парникових газів завдяки використанню відновлюваних джерел енергії та посадці мільярдів дерев.

Оскільки цільовий нульовий показник стосується лише внутрішніх викидів Саудівської Аравії, це може означати, що країні не потрібно буде скорочувати видобуток нафти та газу для досягнення кліматичної нейтральності, оскільки викиди діоксиду вуглецю від спалювання видобутого там викопного палива іншими країнами не враховуватимуться.

Ольга Ігнатенко, Інформаційний центр «Зелене досьє».