Повоєнне відновлення України має бути зеленим

Повоєнне відновлення України має бути зеленим
Позиційний документ підготовлений в рамках діяльності Української національної платформи ФГС СхП з метою донесення до української влади й міжнародних партнерів необхідності належного запровадження принципів сталого розвитку у повоєнному відновленні України. Документ окреслює основні завдання щодо відбудови зруйнованого внаслідок широкомасштабної російської агресії, визначає потенційні ризики та пропонує шляхи відновлення й подальшого розвитку країни. 

Повномасштабна російська військова агресія проти України, розпочата путінським режимом 24 лютого 2022 року, змінила життя кожного українця та громадянського суспільства України загалом, та УНП, зокрема. Якщо до початку брутального російського вторгнення в Україну пріоритетами для Української національної платформи ФГС СхП залишалися питання європейської інтеграції та євроінтеграційних реформ у цільових сферах, а також питання майбутнього Східного партнерства, що розглядалися через призму доєднання України до Європейського зеленого курсу та відновлення після пандемії COVID-19, то після 24 лютого діяльність УНП ПГС максимально сфокусована на впливі війни на Україну, — на наше суспільство, довкілля, європейське майбутнє.

Війна змусила перенаправити зусилля ОГС на невідкладні та життєво важливі напрями діяльності, як-от допомога громадянам та організаціям, що опинилися у зоні бойових дій чи під окупацією, об’єктам природно-заповідного фонду, волонтерська допомога ТРО та ЗСУ, фіксація наслідків впливу війни на довкілля, фактів екоциду, впливу на енергосистему України.

Проте вже за кілька місяців після початку війни та відступу російських військ з півночі України ми змогли охопити й більш стратегічно важливі питання, як-от оцінка шкоди, завданої довкіллю російською агресією, збитків та загроз для енергобезпеки та, що, мабуть, найбільш важливо, – перспективи зеленого відновлення України у післявоєнний період.

Ураховуючи отримання у червні 2022 року статусу кандидата на членство в Європейському Союзі, зелена післявоєнна відбудова України набуває ще глибшого сенсу, фактично стає запорукою побудови успішної, конкурентоспроможної країни, що здатна стати невід’ємною частиною майбутньої кліматично нейтральної Європи. Тому саме на цих викликах було зосереджено зусилля і уряду і громадянського суспільства, починаючи з другої половини 2022 року.

Водночас зелена відбудова неможлива в умовах, коли довкільні питання відходять з перших позицій державної політики, що не дивно для умов воєнного часу.

Повний текст документу за посиланням.