ЄС прийняв План дій з нульового забруднення

ЄС прийняв План дій з нульового забруднення

В ЄС оприлюднено План дій “Назустріч нульовому забрудненню повітря, води та ґрунтів” – ключовий результат зусиль із впровадження ЄЗК та головна тема цьогорічного Зеленого тижня ЄС.

План дій передбачає комплексне бачення системи контролю та попередження забруднень до 2050 року: бачення світу, де забруднення зменшується до рівня, який більше не шкодить здоров’ю людей та природним екосистемам, а також конкретні кроки для досягнення такого світу.

Нагадаємо, що забруднення довкілля є найбільшою причиною багатьох психічних та фізичних захворювань та передчасної смерті, особливо серед дітей, людей з певними захворюваннями та людей похилого віку. Наразі в ЄС щороку фіксується понад 400 000 передчасних смертей (у тому числі, від раку), що пояснюється забрудненням навколишнього повітря, 48 000 випадків ішемічної хвороби серця та 6,5 мільйонів випадків хронічного порушення сну через шум, а також інші захворювання, пов’язані ми, з обома чинниками.

Безтоксичне середовище має вирішальне значення для захисту нашого біорізноманіття та екосистем, оскільки забруднення є однією з головних причин втрати біорізноманіття. Це зменшує здатність екосистем надавати послуги з поглинання вуглецю та очищення повітря та води.

ЄС вже визначив багато цілей, пов’язаних із забрудненням, – законодавство про повітря, воду, морське середовище і шум встановлює цілі щодо якості довкілля, багато законів стосуються джерел забруднення.

Крім того, деякі загальні цілі зменшення втрат поживних речовин та застосування пестицидів закладено у стратегіях «Від ферми до виделки» та про біорізноманіття. Оприлюднений План дій пов’язує всі політики ЄС, що стосуються боротьби та запобігання забрудненню, містить план перегляду й гармонізації відповідного законодавства ЄС, наполягає на його якнайшвидшому впровадженні країнами-членами; особливий акцент робиться на використанні цифрових рішень для контролю забруднень.

План дій говорить про намір «створення здорової планети для здорових людей» – до 2050 року. – Для цього  встановлено ключові цілі на 2030 рік щодо зменшення забруднення порівняно з поточною ситуацією:

  • поліпшення якості повітря для зменшення кількості передчасних смертей, спричинених забрудненням повітря – на 55%;
  • поліпшення якості води за рахунок зменшення стоків та сміття, що потрапляють у моря (на 50%), та викидів мікропластика в навколишнє середовище (на 30%);
  • поліпшення якості ґрунту за рахунок зменшення втрат поживних речовин та меншого використання хімічних пестицидів – на 50%;
  • зменшення на 25% таких екосистем в ЄС, де забруднення повітря загрожує біорізноманіттю;
  • зменшення частки людей, яких хронічно турбує транспортний шум – на 30%;
  • істотне зменшення утворення відходів взагалі та зменшення на 50% побутових відходів, що не переробляються.
План окреслює низку основних ініціатив та дій, зокрема:
  • узгодження стандартів якості повітря з останніми рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я;
  • перегляд стандартів якості води, в тому числі в річках та морях ЄС;
  • зменшення забруднення ґрунту та посилення його відновлення;
  • перегляд більшості законів ЄС про відходи з метою їх адаптації до принципів чистої та обігової економіки;
  • сприяння нульовому забрудненню від виробництва та споживання;
  • створення платформи для відстеження екологічної ефективності регіонів ЄС для сприяння нульовому забрудненню між регіонами;
  • зменшення нерівності у здоров’ї громадян, спричиненої непропорційною часткою шкідливих наслідків для здоров’я;
  • зменшення впливу зовнішнього забруднення ЄС шляхом обмеження експорту продукції та відходів, що мають шкідливий токсичний вплив у третіх країнах;
  • запуск Living Labs для пошуку зелених цифрових рішень для смарт-контролю та  нульового забруднення;
  • консолідація центрів знань ЄС щодо нульового забруднення та об’єднання зацікавлених сторін у відповідній платформі зацікавлених сторін нульового забруднення;
  • посилення застосування нульового забруднення разом з екологічними та іншими органами влади.
Разом із Стратегією сталості хімічних речовин, прийнятою минулого року, План дій втілює в життя амбіції ЄС щодо нульового забруднення довкілля.

Він поєднується з цілями ЄС щодо кліматичної нейтральності, охорони здоров’я, біорізноманіття та ефективності використання ресурсів і спирається на ініціативи в галузі енергетики, промисловості, мобільності, продовольства, кругової економіки та сільського господарства.

Ольга Ігнатенко, Інформаційний центр «Зелене досьє»

За матеріалами Європейської Комісії